Το έργο εκτιμάται ότι θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη σε εκπαιδευτικό και πολιτισμικό επίπεδο μέσω της:
- Ανάπτυξης ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με έντονα στοιχεία της βιωματικής προσέγγισης και της εκπαίδευσης διά μέσου του πολιτισμού.
- Ανάδειξης των ιστορικών στοιχείων και τεκμηρίων και σημαντικών συνιστωσών της πολιτιστικής κληρονομιάς με τρόπο πρωτοποριακό και καινοτόμο, τόσο για τα ελληνικά, όσο και για τα παγκόσμια δεδομένα, ενισχύοντας αποτελεσματικά την ιδέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στους μαθητές των σχολείων και των δύο βαθμίδων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Π/θμιας και Δ/θμιας) και προσεγγίζοντας τον πολιτισμό σε χώρους δράσης που έχουν νόημα για τους ίδιους τους μαθητές (λόγω της τοπικής ιστορίας) και τελικά συνδέοντας το σχολείο με τη σύγχρονη ζωή και την τοπική κοινωνία.
- Επιτυχίας σύγκλισης των τριών βαθμίδων του χρόνου: προσέγγιση του παρελθόντος μέσα από τις δυνατότητες του παρόντος, εκμεταλλευόμενοι τις ζωντανές πηγές της ιστορίας, όπως είναι τα μνημεία και ανάπτυξης ικανότητας σχεδιασμού και κρίσεων των μελλοντικών εξελίξεων (οι μαθητές ως ικανοί πολίτες του μέλλοντος που είναι και το απώτερο ζητούμενο της σύγχρονης εκπαίδευσης, από γενική αλλά και από μουσειοπαιδαγωγική άποψη).
- Βέλτιστης και ουσιαστικής χρήσης των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Μεγιστοποίησης της αξίας του προσφερόμενου πολιτιστικού «προϊόντος» σε ανηλίκους, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία ενός εν δυνάμει μελλοντικού κοινού επισκεπτών σε χώρους πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, τα αναμενόμενα οφέλη του έργου διαχέονται εκτός του τόπου υλοποίησής του και συνδράμουν στην ανάγκη βιωσιμότητας των μουσείων και των χώρων πολιτισμού.
- Βελτίωσης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών και αύξηση του ποσοστού αυτών που ακολουθούν συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση προκειμένου να ανταποκριθούν στον μεταβαλλόμενο ρόλο τους στο πλαίσιο της κοινωνίας της γνώσης και στην προοπτική της διά βίου μάθησης.
- Ανάπτυξης νέων βασικών δεξιοτήτων κατάρτισης και απασχολησιμότητας, με ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα διείσδυσης των Τ.Π.Ε. Οι δεξιότητες αυτές, μαζί με τις παραδοσιακές βασικές δεξιότητες, μπορούν να ενσωματωθούν στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένης και της μεταλυκειακής, συμβάλλοντας στην επίτευξη μίας νέας κοινωνία της γνώσης.
- Αύξησης της ερευνητικής και συγγραφικής δραστηριότητας με την δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και τη δημοσίευση τεχνικών μελετών και μονογραφιών.
- Προτυποποίησης νέων διαδικασιών γνώσης και διεύρυνσης της συμμετοχής στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Νέου Σχολείου.
- Ανανέωσης και αναβάθμισης του διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών εγχειριδίων γνώσης.